Gregor Erman – Seawave Marine

0

Seawave Marine je družinsko podjetje iz Lesc na Gorenjskem, ki zastopa, prodaja in servisira izdelke uveljavljenih navtičnih znamk. Letos beležijo 16 let delovanja, leto pa zaokrožuje tudi 60-letnica japonske znamke izvenkrmnih motorjev Tohatsu, katere zastopnik so na našem trgu.

Mitja Zupančič, foto: M. Zupančič

 

N+: Kakšni so bili začetki?

GE: V vsaki nesreči mora človek poiskati tudi delček sreče. Naši začetki segajo v leto 2000, torej 16 let nazaj. Konec 90-ih sva z očetom delala pri Seaway Marine, pri bratih Jakopin. Jaz sem takrat servisiral čolne. Ko naj bi Seaway Marine prenehal s poslovanjem, je oče sklenil dogovor z Japcem Jakopinom, da ohranimo dejavnost in gremo sami naprej svojo pot. Na željo Jakopinov smo spremenili ime podjetja, odkupili zalogo in nadaljevali s programom.

 

N+: To verjetno ni bila lahka odločitev?

GE: Ne, sploh ne! Še danes pravim, da je bil oče neverjetno pogumen, da je sprejel takšno odločitev, saj do takrat ni nikoli delal v lastnem podjetju, pa še prodajne številke so bile precej nizke, četudi smo takrat zastopali motorje Johnson in Evinrude. Da pa je lahko odkupil zalogo in nadaljeval z dejavnostjo, se je moral zadolžiti. Vzel je kredit in zastavil osebno premoženje, svojo hišo. Torej je res verjel, da bomo uspeli in še danes sem mu hvaležen.

 

N+: Oče je še vedno aktiven?

GE: Seveda, vsak dan pomaga pri delu, to ga osrečuje, še posebej, ko z restavratorsko natančnostjo obnavlja stare izvenkrmne motorje Yamaha. To zanj ni le delo, temveč njegova strast.

 

N+: Kako veliko je danes podjetje Seawave Marine in katere so vaše najbolj uveljavljene blagovne znamke?

GE: Danes sva v podjetju dva redno zaposlena, v času sezone smo štirje, z nami sodeluje še vrsta zunanjih sodelavcev, predvsem serviserjev. Najbolj uspešni blagovni znamki sta Tohatsu in Yanmar, zastopamo pa še Lewmar, Zodiac, Ventus, Sparcraft, Plastimo, Solaris in v zadnjem času tudi Seanovo.

 

N+: Torej niste klasični ponudnik navtične opreme s široko ponudbo?

GE: Ne, za zastopane blagovne znamke imamo na zalogi večino potrebnih rezervnih delov, zraven pa ponudimo tudi tiste materiale, ki so potrebni, da lahko naš osnovni produkt dopolnimo pri celostni montaži v funkcionalno celoto.

 

N+: Tohatsu je sicer najstarejša japonska znamka izvenkrmnih motorjev, v Sloveniji pa se zdi, da je zelo v ozadju. Kakšno je tvoje mnenje?

GE: Tohatsu letos praznuje 60 let delovanja. Vsa ta leta izdeluje samo izvenkrmne motorje in gasilske črpalke, torej so pravi specialisti na teh področjih. Ker pa ni prisoten na drugih področjih, kot je avtomobilska industrija, da bi mu avtomobili delili cestne reklame, je manj znan kot so na primer Suzuki in Honda, absolutno pa je v istem kakovostnem razredu.

 

N+: Kakšno paleto motorjev ponuja Tohatsu na svetovnem trgu?

GE: Tohatsu letno izdela okoli 200.000 motorjev. Do vključno leta 2013 je Tohatsu izdeloval izvenkrmne motorje od 2,5 do 30 KM, ki so bili zelo popularni v nižjem segmentu. Dvotaktni motorji so bili pojem za zanesljivost in cenovno ugodno vzdrževanje in so še danes v vrhu na vseh trgih sveta, kjer je še dovoljena uporaba. Profesionalni program Solas je bil skoraj identičen motorjem za splošno uporabo, za zabavo in prosti čas. Še največja razlika je bila pri uporabi negorljivih cevi v motorjih za profesionalce, kar kaže na filozofijo japonskega proizvajalca, da morajo biti motorji zanesljivi in kakovostni ne glede na uporabnika. To ne čudi, saj gre za njihov osnovni program, od katerega živijo že vseh šest desetletij.

 

N+: Kako pa je na razvoj Tohatsu motorjev vplival razmah štiritaktnih agregatov?

GE: Po letu 2013 je Tohatsu uspel razviti in trgu ponuditi celotno paleto tudi v štiritaktni verziji, še več, nadgradil jo je z zelo uspešnim 50-konjskim motorjem. V segmentu motorjev od 60 do 250 KM pa ponujajo motorje, ki so rezultat sodelovanja s Hondo, za katero izdelujejo tudi marsikateri sestavni del. V resnici gre za Hondine motorje z oznako Tohatsu na pokrovu in so rezultat tesnega sodelovanja razvojnih inženirjev obeh japonskih znamk.

 

N+: Kako bi potemtakem najlažje opisal motorje Tohatsu?

GE: Zanesljivi, cenovno ugodni, z nizko porabo, za profesionalno in osebno rabo, pravi delovni stroji.

 

 

N+: Kako pa je s servisno mrežo in serviserji?

GE: Servisno mrežo imamo organizirano povsod po jadranski obali. Četudi ima Hrvaška svojega zastopnika, se veliko kupcev tudi iz tega trga obrne na nas, tako za nove motorje, še posebej pa za servis. Kot rečeno, imamo pri Seawave Marine večino rezervnih delov na zalogi, absolutno pa imamo vedno na zalogi vse potrebne dele za generalni servis motorja. Odzivni čas je takojšen oziroma najkasneje v 48 urah in motor je že v vodi. Naročene dele z Japonske sicer čakamo do enega meseca, ima pa Tohatsu redno na zalogi vse dele za vse modele do 20 let starosti.

 

N+: Kako se je izšla lanskoletna sezona?

GE: V celem preteklem letu smo morali posredovati samo trikrat in vselej uspešno. Ne nazadnje imam tudi sam pridobljena vsa potrebna znanja in licence za servis, če je potrebno vedno lahko tudi sam pristopim k reševanju problema. Letos, v jubilejnem letu, pa je Tohatsu še podaljšal garancijo s treh na pet let, kar je pa sploh super.

 

N+: Začel si kot serviser čolnov. Ali še nadaljuješ s to dejavnostjo?

GE: Seveda, sploh za čolne zodiac, ki jih zastopamo. Nasploh pa sem se specializiral za popravila čolnov iz PVC-ja. Naša delavnica je vedno polna.

 

N+: Sploh še najdeš kaj časa zase? Prisegaš na morje ali imaš še kakšen drug prostočasni konjiček?

GE: Seveda, prisegam na obvezne dvo- do tritedenske počitnice na otoku Šćedro, moja strast pa so hitri avtomobili.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT