Kitajski gumenjaki – Se cenejši nakup splača?

0

Naslovna fotografija: Kitajska kopija slovenskega VSR-a.

V Sloveniji so trenutno časi, ko marsikdo, ki je še nedavno sanjal o lastnem plovilu, o nakupu sploh ne razmišlja več. Najdejo pa se seveda tudi takšni, ki so pripravljeni seči v žep in kupiti želeno. Eden najpomembnejših faktorjev, ki odloča o nakupu, je cena, zato je nevarnost, ki preti zaradi odločitve za cenejši nakup, precejšnja. Ker so napihljivi čolni med Slovenci zelo popularni, je precej aktualna debata o nakupu kitajskega proizvoda, ki je praviloma cenejši od podobnih evropskih.

Dejan Ravter foto: D. Ravter, arhiv lastnika

Evropa proti Kitajski
Lastnik, ki nam je zaupal svojo zgodbo, ni kak diletant, ki bi zaradi lastne neumnosti ali napak uničil čoln, bil je pač del tiste populacije kupcev, pri katerih je nižja cena prevladala pri odločitvi. Vsaj 20 odstotkov prihranka pri nakupu je pri dobrih pet metrov dolgem RIB-u precej denarja in zakaj bi človek metal denar proč? Tudi, če se sprehodite malce po spletnih straneh in si ogledate forume, ki so mimogrede, vsi po vrsti precej nekompetentni, saj se avtorji zapisov praviloma skrivajo za psevdonimi, boste kaj hitro ugotovili, da obstajata dve navijaški struji. Normalno, tista, ki zagovarja na kitajskem izdelane gumenjake z argumenti „Saj pri teh, dokaj nezahtevnih čolnih pravzaprav ne more iti nič narobe“ in tista, ki svari pred nepreverjenimi izdelki z vprašljivimi garancijami. Če se sam postavim v vlogo sodnika in poskušam kot navtični novinar, ki testira vse čolne po vrsti, pošteno soditi, se znajdem pred problemom. V test dobivamo le nove čolne, ki povečini dobro plujejo, medtem ko materialov in vzdržljivosti ne moremo preverjati. Zato je zgodba iz prve roke o gumonu, ki je v dveh sezonah precej intenzivne uporabe povzročil lastniku veliko sivih las in slabe volje, toliko bolj dragocena.

Križev pot
Nakup na osnovi podatkov iz kataloga, ki so obetali odlično razmerje med ceno in tem, kar gumenjak ponuja, se je kaj hitro spremenil v razočaranje in skrbi. Prvo presenečenje je bilo že ob pogledu na notranje mere 5,20 metra dolgega čolna, ki so primerljive s tistimi, ki jih nudijo 4,50 metra dolgi evropski proizvodi. Čoln je tako ozek, da na krmo ob motor ni mogoče pritrditi kopalne lestve, zato so si pomagali z lestvijo iz vrvi, ki pa je bolj zasilna rešitev, saj je vzpenjanje iz vode na čoln po njej precej majavo. Nekoliko resnejši problem je bil, kako napeljati pletenice do motorja, saj so bili vsi poskusi skriti jih v dno ali pod pokrov neuspešni in, kot je vidno na sliki, ni preostalo drugega, kot da jih speljejo na pol v zraku, kot bi šlo za nekakšno garažno izvedbo montaže. Le tako je bil lok dovolj velik, da je bilo čoln mogoče krmariti s (premajhnim) volanom. Po besedah sogovornika (ime hranimo v uredništvu), bi bilo še vse v redu, če bi se problemi tukaj končali, a so se šele prav začeli.
01gumon06gumon
Kvaliteta
Kmalu po prvi uporabi se je pojavila razpoka na zrcalu, kamor je pritrjen motor. Ta je hitro napredovala in le prisebnosti krmarja ter bližini obale se gre zahvaliti, da nista motor in zrcalo padla v vodo. Material je bil očitno bistveno prešibek, zato je na dveh mestih počil, razpoka pa se je pojavila tudi prečno na zgornjem delu zrcala, kot je videti na sliki. Sledil je nov šok, in sicer luknja v poliestrskem dnu na premcu, katere nastanka si ni znal nihče razložiti. Lahko bi nastala pri transportu ali med plovbo, vsekakor je bil material (poliester) tam tako tanek, da ni vzdržal obremenitve. Zagotovo pa luknja ni posledica udarca v kak predmet med plovbo, je zatrdil naš sogovornik. Zakrpali in močno ojačali so najprej desno stran dna, čez kakšen mesec pa še levo, saj je tudi tam gelcoat že močno napokal. Kmalu je pričela vdirati voda v dvojno dno, saj nikakor ni bilo mogoče zatesniti vseh lukenj okrog vijakov na konzoli in premčni klopi, vzdolžno zvijanje čolna med plovbo je bilo tisto, ki je vedno znova povzročalo težave. Pohodna površina v čolnu je tako tanka, da so vijaki, s katerimi so pritrjeni poliestrski deli, neprestano popuščali. Problem nabiranja vode bi sicer lahko rešili z vgradnjo kalužne črpalke, a to ni bilo tehnično izvedljivo. Čoln je bil zaradi vode v dnu po sedmih dneh uporabe tako težek, da s tremi osebami na krovu ni več izglisiral. Voda je odtekla le tako, da so ga izvlekli na prikolico in odvili čep na krmi ter počakali kakšne pol ure. Ni treba biti posebej pameten, da ugotoviš, kaj se je zgodilo med vlečenjem z vodo napolnjenega čolna na prikolico – napokal je gelcoat po vsej dolžini dna plovila, saj se je to zaradi teže oziroma pretankega poliestra močno podalo! Ste mislili, da je to vse, kar se težav tiče? Niti slučajno. Zamenjati je bilo potrebno tudi blazine v kokpitu (leseno podlogo, peno in skaj). Lesene podloge blazin so bile izdelane kar iz običajne lepljene deske, ki so zaradi vlage že po prvi sezoni uporabe razpadle. Najprej je les zgnil okoli vijakov, ki so popadali ven. Takoj zatem je postalo jasno, da so blazine popolnoma uničene, saj se je tudi skaj odluščil do mreže, pene, ki so bile že po prvem dežju prepojene z vodo, pa so splesnele … Ob vseh omenjenih težavah z materiali je dejstvo, da je inox tako nekvaliteten, da je rja tekla od vsakega vijaka na čolnu in seveda obarvala gelcoat, že kar logično.
02gumon
Konstrukcijski problemi
Glavni problem tega čolna, ki se vleče kot rdeča nit, je uporaba slabih materialov in varčevanje pri debelini poliestrskih delov, kar povzroča posledično večino naštetih težav. Vzdolžno zvijanje trupa, pa ni edini konstrukcijski problem. Zelo neugodno je tudi, da je pohodno dno pod nivojem vodne gladine, zaradi česar je težje izprazniti vodo, ki se nabere v kokpitu med uporabo čolna. Krmilna konzola je iz tako tankega materiala, da spominja na jogurtov lonček in bi jo vsak malo močnejši udarec z ostrim predmetom preluknjal, lepilo na tubusih je nenatančno naneseno, pa tudi porumeneli ostanki na materialu niso proizvajalcu v čast. Popuščati so pričeli tudi šivi in prvo popravilo je stalo 200 evrov, po natančnem pregledu stanja tubusov pa je bilo ugotovljeno, da bo še najbolje in najceneje vse skupaj zamenjati.
05gumon03gumon
Slaba volja
Naš sogovornik se je dve leti spopadal s problemi, ki si jih je ‘kupil’ sicer za nekaj manj denarja, kot bi ga plačal za pošten izdelek iz preverjene ladjedelnice. Zgodbo nam je zaupal kot opomin in pomoč potencialnim kupcem, da bodo pri odločitvah previdnejši in morda pripravljeni odšteti nekaj več denarja za kvaliteten gumenjak. Na kakršno koli uveljavljanje (triletne) garancije ne gre niti pomisliti, saj bi prišla v poštev le zamenjava čolna, kar pa je, z ozirom na oddaljenost Kitajske, bolj ali manj znanstvena fantastika. Končni komentar lastnika pove marsikaj: „S takšnim čolnom imaš samo veliko slabe volje.“

Kopija slovenskega VSR-a
Marsikateri poznavalec RIB-ov je debelo pogledal, ko se je pojavil na trgu čoln, za katerega so vsi mislili, da je slovenski VSR. Ti gliserji so še posebej priljubljeni med jadralnimi klubi, saj omogočajo trenerjem plovbo po precej težkem morju, značilna zanje pa je oblika trupa in razporeditev sedežev. Kitajci so brezsramno prekopirali čoln, ki se v njihovi izvedenki imenuje Ling Bo 5,5. Ob tem se samoumevno ponovno pojavlja vprašanje, kakšne so garancije na te čolne, če tam ne veljajo niti osnovna pravila o avtorskih pravicah in se nanje veselo požvižgajo.

Rizik
Čoln smo si ogledali in ugotovili, da vse napisano drži. Seveda ne bi bilo pošteno vseh kitajskih napihljivih čolnov metati v isti koš, videli smo že lepše in kvalitetnejše izdelane primerke, a ker se danes marsikaj kupuje prek interneta, ne da bi bilo izdelke mogoče prej videti v živo, je dobra mera skepse več kot dobrodošla. Sicer pa morate sami presoditi, koliko so vredni vaši živci. Edini način, kako se vsaj teoretično izogniti razočaranju in problemom je, da si čoln ogledate in kupite pri znanem in resnem zastopniku oziroma trgovcu, ki bi morda lahko resnično poskrbel za garancijo, če pride do nepredvidenih zapletov. Nakupu pri nepreverjenih prodajalcih ali celo prek interneta pa se je pametneje odpovedati, četudi so ponudbe cenovno zelo mamljive.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT