Peter Polič & VSR LAB

0

Peter Polič je uspešen slovenski gospodarstvenik in svetovljan, je eden od dveh ustanoviteljev družbe VSR Lab (Very Slender Rib), ki v Seči proizvaja vrhunske lahke in hitre gumijaste čolne s trdim dnom, namenjene profesionalni rabi. Uporabljajo jih jadralci, njihovi trenerji, sodniki na regatnih poljih, policija, vojska, gasilci in carina, čoln je celo na legendarni ladji Sea Shepherd, z njim proti Visu reže valove znani vinar s Hvara.

Mitja Zupančič   Foto: arhiv VSR LAB, Samo Potokar

N+: Družba je na trgu že 12 let, pa je bolj znana v tujini kod doma. Kako to?

PP: VSR Lab sva skupaj s Samom Potokarjem ustanovila leta 2004. Razloge, zakaj smo bolj prepoznavni v tujini kot doma pa lahko najdemo v vrhunski kakovosti in karakteristiki naših čolnov, kar sta najpomembnejša faktorja za prave poznavalce in uporabnike profesionalnih čolnov. Naj povem, da smo imeli v tistem času menda v Sloveniji registriranih 36 družb za proizvodnjo napihljivih gumijastih čolnov, mi pa smo poznali le štiri.

N+: Kakšni so bili vajini začetki?

PP:Začetki niso bili preprosti. S Samom sva se prvič srečala leto prej, ko je iskal prostor in sem mu ga jaz ponudil. Dogovorjena sva bila, da se po enem letu srečava in dogovoriva, kako naprej. Možnosti so bile, ali zadeva po letu dni steče in prične plačevati najemnino, pri čemer jo plača tudi za nazaj, da se projekt ustavi, vselej pa obstaja tudi tretja pot. Dogovorila sva se, da ustanoviva podjetje z lastništvom 50 : 50. Podjetje se je začelo razvijati in prodaja se je večala, celo do te mere, da vse do danes nismo še nikdar uspeli narediti toliko čolnov, kolikor bi jih lahko prodali.

N+: Čoln naj bi nastal iz lastne potrebe pri treningih jadranja. Kako je s to rečjo?

PP: Čoln si je zamislil Samo Potokar, ko je na OI v Sydneyju leta 2000 skoraj ostal brez svoje posadke, saj je dobil v uporabo najet tehnično vprašljiv čoln. Takrat se je odločil, da če bo še nadaljeval s trenerstvom, bo to počel na najboljšem čolnu, ta pa še ni obstajal, zato ga je izrisal in naredil prototip.

intervju vsr

 

N+: Komu je ta linija profesionalnih čolnov najprej namenjena – trenerjem, sodnikom?

PP: V prvi vrsti trenerjem, saj so to t. i. delovni čolni, zelo radi pa jih imajo tudi sodniki. Nekaj smo jih prodali zahtevnejšim kupcem, ki imajo jasno videnje, kaj pričakujejo od čolna, nekaj naših čolnov je celo po svetu na mega jahtah.

N+: Kdo jo je ustanovil in kdo z njo upravlja danes? Kakšno je sodelovanje s Petrom Harknom?

PP: Sodelovanje s Petrom Harknom se je začelo pred leti, ko se je oglasil v naši proizvodnji in najprej poprijel za metlo. Jaz nisem niti vedel, kdo je to, Samo pa tudi takrat ni nikogar pričakoval. Vprašala sva ga, kaj se dogaja, nakar smo se sprehajali po našem podjetju in končali v gostilni. Na prtičku smo zrisali koncept našega največjega čolna, dolgega enajst metrov in tako se je začelo sodelovanje. Za tem sva se s Samom odločila, da odstopiva vsak 5-odstotni delež gospodu Harknu, tako da je današnja lastniška struktura podjetja: Samo Potokar 45 %, Peter Polič 45 % in Peter Harken 10 %. Direktor družbe je od vsega začetka Samo Potokar.

N+: Kdo je vaš najbolj znani lastnik čolna?

PP: Znanih lastnikov je več, odvisno iz katere branže in iz katere države gledamo. Kot sem povedal, je kar nekaj čolnov na velikih jahtah poznanih ljudi, večinoma pa VSR čolni spremljajo predvsem zmagovalne jadrnice, tako na majhnih, kot na svetovnih regatah, med njimi America’s Cup, pa Volvo Ocean Race idr

Več si preberite v 28. št. revije Navtika PLUS.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT