Potapljanje – Izbira osnovne opreme

0

V prejšnji številki smo pisali o pripravah na potapljaško sezono predvsem za tiste, ki se pod gladino podajajo z avtonomno potapljaško opremo. Tokrat se bomo posvetili tistim, ki namenijo podvodnemu svetu morda zgolj nekaj minut na dan in so popolnoma zadovoljni s ‘šnorkljanjem’ po gladini in ob obali.

Matej Ogorevc foto: M. Ogorevc, arhiv

Osnovno potapljaško opremo, ki ji pogosto rečemo tudi ABC oprema, sestavljajo maska, dihalka in plavuti. Če ste v vodi radi nekoliko dlje časa oziroma imajo vaši otroci ‘pokvarjen termostat’ in jih niti drgetanje niti modre ustnice ne preženejo iz vode, lahko v ta osnovni paket uvrstimo tudi neoprensko obleko s kratkimi rokavi in hlačnicami, ki ščiti pred mrazom in soncem.

Maska
Maska je osnovni potapljaški pripomoček, s pomočjo katerega jasno vidimo pod vodo. Pogled skozi masko ni popolnoma pravilen, saj so zaradi loma svetlobe predmeti pod vodo videti 33 % večji in 25 % bližje, kot so v resnici. Pri izbiri maske moramo biti pozorni na kar nekaj stvari, saj je pravilno izbrana, udobna in kvalitetna maska osnovni pogoj za uživanje pri potapljanju. Ob pogledu na polico z masko boste kaj hitro ugotovili, da so maske različnih oblik, barv in velikosti. Med materiali pri sodobnih maskah prevladuje silikon, ki je koži prijeten, se dobro prilega obrazu in tesni ter je veliko bolj obstojen od gume. Bistvena lastnost maske je tesnjenje, zato si pri nakupu vzemite čas. Preprost preizkus je pritisk maske na obraz (ne pozabite odmakniti las s čela!), pri čemer zadržite dih in maska bi morala ostati na obrazu tudi, če pogledate dol. Maska mora biti udobna in vas ne sme nikjer tiščati (pod nosom, ob strani pri očeh ali na čelu), pašček pa mora omogočati stopenjsko zategovanje že nameščene maske. Maske si s paščkom nikar divje ne zategujte na obraz, saj ni za to nobene potrebe. Mora se prilegati obrazu, a vas ne sme nikakor boleti. Ko imate masko na obrazu, poskusite izenačiti pritisk, temu je namreč namenjen ‘mehak nos’. Z roko poskusite zatisniti nos in izenačiti pritisk, če tega zaradi oblike maske ne morete storiti, je ne kupite. Iz praktičnih razlogov vam priporočam tudi nakup neoprenskega rokava za pašček, ki močno olajša nameščanje maske, lepše objame glavo, poleg tega pa ne cuka las, kar najbolj moti otroke in dekleta z dolgimi lasmi. Silikon pri maski je lahko prozoren ali pa v različnih barvah, enako velja za okvir, če ga maska seveda ima. Maske imajo namreč lahko dve ali eno steklo. Prozoren silikon prepušča več svetlobe, vendar pa to ne pomeni, da boste imeli s tem tudi širše vidno polje. Maske za rekreativne potapljače imajo nekoliko večjo prostornino, maske, namenjene dobrim potapljačem na dah, pa manjšo.
02potop
Za bister vid pod vodo
Poleg izenačevanja pritiska v ušesih je pomembno izenačiti tudi pritisk v maski, kar je lažje storiti pri maski z manjšo prostornino. Če tega ne storite, maska boleče pritiska na obraz, lahko pa vam tudi popokajo očesne kapilare. Mnogi se potapljanju odrečejo zaradi slabšega vida, saj ne morejo nositi očal, z lečami so v vodi tudi težave, zato je najbolj preprosta rešitev maska z dioptrijo. Stekli maske zamenjamo z lečama z ustrezno dioptrijo ali pa posebne leče nalepimo na steklo maske. Pred prvo uporabo je treba masko oziroma površino stekel očistiti. Stari mački prisegajo na vžigalnik in moč plamena, nekateri uporabljajo zobno pasto, spet tretji pa detergent za posodo. Pomembno je le, da po steklu ne drgnete z mrežicami za pomivanje posode in da na steklih ne ostanejo praske. Pred vsakim potopom je treba poskrbeti tudi za to, da se maska ne bi rosila. Rosenje ni odvisno od maske, pač pa od vaše temperature, temperature vode in preproste fizike. Po stari potapljaški vraži pljunemo v masko in jo nato speremo, ampak čarovnija ne deluje vedno. Drug trik so posebna razpršila, ki nadomestijo slino, vendar tudi to ni vedno zagotovilo za jasen pogled. Zagotovo pa se čez nekaj časa temperature izravnajo in rosa izgine. Le vztrajati je treba. Seveda je zelo pomembna tudi nega maske. Sol, sonce in grobo ravnanje bodo hitro pustili sledi na maski, zato jo je treba po vsakem potapljanju dobro sprati s sladko vodo, posušiti v senci in pospraviti v škatlo, ki ste jo dobili ob nakupu. Ob takem ravnanju vam bo maska dobro služila dolgo časa. Še beseda ali dve o otroških maskah. Otroci so ob vsej zabavi, ki jo prinesejo počitnice, morje in potapljanje oziroma opazovanje morskega okolja dokaj neobčutljivi za pomanjkljivosti maske, vseeno pa vam odsvetujem nakup najcenejšega seta maske in dihalke v trafiki, ki stane nekaj deset kun. Če želite, da se bo vaš otrok dobro zabaval, mu izberite masko po enakih kriterijih, kot jo boste kupili sebi. Dovolj veliko, iz ustreznega materiala in z neoprenskim rokavom paščka. Seveda pa ne smete pozabiti niti na redno splakovanje maske po vsakem potopu. Kar se mali potapljač nauči, to velik potapljač zna!
04potop
Kakšno dihalko izbrati?
Dihalka omogoča plavanje po površini in dihanje obenem, da vam ni treba glave dvigati iz vode, pač pa lahko ves čas opazujete podvodni svet. Znanosti o dihalkah ni, vseeno pa ni vseeno, kakšno izberete. Glavni deli dihalke so ustnik, ventil za odtekanje vode, cev, priponka za pašček maske in pokrov oziroma konec cevi. Ustnik naj bo iz silikona, omogoča naj dober oprijem z zobmi in naj ne bo prevelik, da ga bomo lahko objeli z ustnicami. Preveliki ustniki povzročijo boleče čeljusti, kar po nekaj minutah potapljanja ni prav nič prijetno. Okrog ventila za odtekanje vode ima skoraj vsak potapljač svoje mnenje. Eni so za, drugim se zdi brez potrebe. Razlogi za in proti tičijo v načinu plavanja, občutljivosti za vodo v dihalki ter moči in učinkovitosti praznjenja dihalke. Pri ogledovanju podvodnega sveta premikamo glavo in neredko se zgodi, da vrh dihalke potopimo v vodo, tako da vanjo vdre nekaj vode. Če ima dihalka ventil, voda izteče skozenj in je ne vdihnemo, če pa ga nima, moramo biti ob vsakem vdihu pripravljeni tudi na hiter in močan izpih. Kot rečeno, vsak po svoje, za otroke pa je ventil vsekakor zelo priporočljiv! Cev mora biti nekoliko ukrivljena, da se prilega obliki glave in pri obrazu, obrnjenem navzdol, čim bolj navpično gleda iz vode. Zelo pomembna je priponka, s katero je dihalka pritrjena na pašček maske. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da je zlomljena zaponka zelo zoprna reč, zato naj bo iz mehkejše plastike oziroma z vrtljivo sponko, ki ni tako občutljiva na premikanje dihalke. Vsakič, ko snemate dihalko z maske, naredite to previdno ter z občutkom, ne vlecite, saj vam bo dihalka hitro ostala v roki, zlomljena zaponka pa na paščku maske. Cev dihalke mora imeti tudi dovolj velik presek, da lahko nemoteno in brez napora dihate. Pri premajhnem preseku se pri dihanju utrudimo, pri prevelikem pa je težje učinkovito izprazniti dihalko. Pred leti so bile priljubljene dihalke s posebnim ventilom na vrhu, ki se je s pomočjo plovčka ob potopu zaprl, še danes pa najdemo mnoge oblike zaključkov dihalk, ki pa imajo po navadi eno skupno lastnost: živobarvnost. Dihalka je pogosto najvišja točka potapljača, ki plava po gladini, zato so konice dihalk živo oranžne ali živo rumene barve. Nekatere oblike tudi delno preprečujejo pršcu, da bi prišel v dihalko, bolj pomembno pa je, da lahko po potopu z močnim izpihom učinkovito izpihnemo vodo iz dihalke in brez dvigovanja glave iz vode, kašljanja in pljuvanja plavamo naprej.
03potop
Plavuti
Pri izbiri plavuti nas ponovno čaka vrsta odločitev: material, odprta ali zaprta peta, bolj ali manj plovne, trde ali mehke, dolge ali kratke. Plavuti omogočajo potapljaču učinkovitejše odrivanje od vode in s tem hitrejše ter lažje plavanje. Za osnovno uporabo je pomembno predvsem, da vas ne bodo tiščale in se obenem sezuvale, vse ostalo pa je precej nepomembno, razen vam ljube barve, seveda. Za potapljanje na dah in ‘šnorkljanje’ so primernejše plavuti z zaprto peto, za potapljanje pa plavuti z odprto peto, pri katerih potrebujemo tudi neoprenske čevlje oziroma škorenjčke. Plavuti z zaprto peto se obuvajo na boso nogo, vendar je mnogim, ki se v vodo podajajo z neprijetnih plaž ali skal, zelo všeč ideja kombinacije potapljaških čevljev in plavuti z odprto peto. Tako se lahko mirno sprehodijo do vode, se obujejo in odplavajo. Pomembne so razlike pri dolžini in trdoti ter elastičnosti plavuti, pri čemer so potapljači na dah in podvodni lovci vse skupaj razvili do prave male znanosti, dosti pa ne zaostajajo niti potapljači z avtonomno potapljaško opremo. Za počitniško potapljanje si izberite predvsem udobne plavuti (v trgovini jih obvezno obujte!), ki se bodo dobro prilegale vašemu stopalu in vas ne bodo tiščale. Glede raznih odprtin v listu plavuti, ‘jet’ in ‘turbo’ nazivov, pa si ne belite glave, saj jih boste pri uporabi težko začutili. Tako kot hitro prerastejo čevlje, otroci enako hitro uničijo tudi plavuti. Danes najdemo na trgu tudi simpatično rešitev, otroške plavuti z odprto peto in neoprensko blazinico na paščku, ki omogoča nošenje plavuti z odprto peto na boso nogo, poleg tega pa take plavuti pokrijejo kar nekaj velikosti noge.

Obleka za potapljače
Potapljaška obleka je del obvezne opreme pri potapljanju z avtonomno potapljaško opremo ter za potapljače na dah in podvodne ribiče. Ščiti pred poškodbami in hladno vodo, s posebnim ‘maskirnim’ vzorcem na obleki pa se podvodni lovci skrijejo pred ribami. Obleke so večinoma izdelane iz neoprena, v katerem je nešteto zračnih mehurčkov, to pa pomeni, da je obleka tudi plovna. Če ste imeli s potopom na nekaj metrov globine že sedaj obilo težav, jih boste imeli z obleko še več, bo pa veliko prijetneje plavati po gladini. Potapljači plovnost obleke izničimo z uporabo uteži, kar pa vam za počitniško potapljanje odsvetujem. V globini se zaradi tlaka plovnost obleke zmanjša, utež pa še vedno vleče navzdol in če niste vešči postopkov v sili in odmetavanja uteži, lahko gre hitro kaj narobe. Kratke neoprenske obleke ali po domače ‘shortyji’ pa so primerne predvsem za otroke, ki pogosto nimajo pravega občutka za to, kdaj je treba iz vode, poleg tega pa jih tudi ščitijo pred sončnimi žarki. Mnogi otroci plavajo z masko in dihalko že brez rokavčkov, sicer pa še ne, zato je tudi v teh primerih obleka nekakšno pomagalo oziroma most med plavalcem in neplavalcem. Delno zaščito pred mrazom in soncem (ter z mnogo manjšo plovnostjo) predstavljajo tudi različne neoprenske majice, ki so povrh vsega še lepe na pogled in modernih krojev. Volk sit in koza cela! Glede na napisano je torej velik del uživanja in zabave pri potapljanju odvisen od pravilno izbrane in redno vzdrževane opreme. Biti vam mora prav, izpolnjevati nekaj zahtev ter imeti določene lastnosti. Sicer boste po prvih nekaj zamahih jezno pljuvali vodo iz ust, dvigovali z obraza masko, polno vode in otrplih čeljusti preklinjali dihalko. Da o bolečih nogah in krčih niti ne govorim. Na tak način se vam bo potapljanje hitro zamerilo in nikoli ne boste videli vsega tistega, v čemer uživamo tisoči potapljačev. To bi bila pa res velika škoda, se vam ne zdi?

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT