SP za laser standard – Slovenci še brez olimpijske norme

0

V Kingstonu v Kanadi se je včeraj končalo svetovno prvenstvo razreda laser. V konkurenci 159 jadralcev iz 63 držav so nastopili tudi trije Slovenci – Nik Pletikos, Žan Luka Zelko in Matej Valič. Eden glavnih ciljev je bil osvojitev mednarodne norme za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. Na prvenstvu v Kanadi je bilo tokrat na voljo še devet mest, saj je bilo na lanskem svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v jadranju v španskem Santanderju podeljenih prvih 23 norm, od skupaj 46 v razredu laser. Preostala mesta bodo dopolnjena po kontinentalnem ključu, za predstavnike evropskih držav bosta drugo leto na voljo še dve mesti.

Slovenski predstavniki so z visokimi pričakovanji začeli prvenstvo. Dober rezultat in uvrstitev v zlato skupino oziroma blizu prve tretjine bi pomenil tudi osvojitev olimpijske norme. Žal se ni izšlo po pričakovanjih, po štirih dneh kvalifikacijskih plovov so se slovenski jadralci uvrstili v bronasto skupino, kjer so odjadrali še šest plovov finalne serije. Nik Pletikos je prvenstvo končal na 114. mestu, Matej Valič na 115. in Žan Luka Zelko na 127. mestu.

Razočarani Zelko je na svojem facebooku zapisal: “Zaključuje se eden izmed najtežjih dnevov mojega življenja! Po vseh treningih in odličnih rezultatih v tej sezoni me je na najpomembnejši tekmi kariere doletel hladen tuš!!
Vse do danes sem bil v boju za zlato skupino (prvo tretjino) in s tem tudi osvojitev olimpijske norme… Danes pa sem odjadral katastrofalno in popolnoma pogorel. Iz skupno 63. mesta sem zgrmel na 115.mesto!
Za tak padec lahko krivim samo sebe in svoje napake! Upanje za olimpijado še ostaja, saj se bodo podelila še dodatna 2 mesta evropskim državam, na regati na Palmi De Mallorci drugo leto. Hvala vsem za podporo, ki mi jo izkazujete v dobrem in slabem!!”

Našim fanom seveda želimo, da jim do olimpijske norme uspe prihodnje leto.

Svetovni prvak je postal Britanec Nick Thompson, srebro je osvojil Nemec Philipp Buhl, bron pa Avstralec Tom Burton.

Delno povzeto po JZS

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT