Zimske rokavice

0

Ko zapiha močnejši veter, pada dež ali pa se spustijo temperature, so dobre rokavice prav tako pomembni del, kot tolikokrat omenjane jadralne obleke. Nadomestki, kot so volnene ali poliestrske rokavice, ki jih radi nataknemo na kopnem, so za nošenje oziroma delo na plovilu v večini primerov neuporabni in jih odsvetujemo.

Dejan Ravter foto: arhiv proizvajalcev

Kakšne?

Rokavice za jadranje v hladnejših dneh in slabem vremenu morajo izpolnjevati tri osnovne zahteve:

– biti morajo tople (obvezno brez odrezanih konic na prstih);

– dovolj tanke in mehke, da omogočajo opravila na palubi;

– vodo nepropustne.

Če izpolnjujejo te zahteve in po možnosti še četrto, da se z lahkoto snamejo in ponovno nataknejo, je to že dober razlog za nakup. Cenovno namreč niso tako daleč narazen, da bi se na osnovi tega odločili za nakup slabšega izdelka. Oglejmo si štiri modele uveljavljenih proizvajalcev, ki so si po kakovosti in ceni zelo blizu. Cene za tovrstne proizvode se gibljejo okoli 50 evrov, kar ni pretirano glede na to, kaj pomenijo dobre rokavice ekstremnih razmerah.

Gill Extreme

Tudi v najbolj mokrih pogojih bodo te rokavice poskrbele, da vam bo v roke toplo. Plasti neoprena v kombinaciji s poliuretanom na dlani so garancija za dolgo življenjsko dobo. V praksi so se pokazale kot nekoliko preveč robustne za fina dela in zaradi ozkega kroja na zapestju težavne za natikanje ter snemanje. Cena okoli 50 EUR.

 

Gill Helmsman

Ta model Gillovih rokavic je dizajniran posebej za krmarje. Rokavice so mehke in zelo udobne ter iz materiala, ki diha, na notranji strani je prijetna tkanina. Seveda so tudi vodo nepropustne in varujejo pred vetrom, a se težave pojavljajo pri ponovnem natikanju, če ima jadralec vlažne roke. Priporočljive za razmere, ki niso preveč ekstremne. Cena okoli 55 EUR.

 

Henri Lloyd Cobra Winter Glove

Odlične rokavice, ki zagotavljajo toploto in dober občutek za delo v vsakem vremenu. HL Cobra so oblikovane tako, da segajo precej daleč navzgor po roki, kar pomeni, da jih lahko povlečete tudi v rokav obleke. Uporabljen material Maxigrip je dovolj mehak in prožen, da omogoča tudi zapletenejša opravila na palubi. Najcenejši izmed opisanih proizvodov, a s termično izolacijo in dvojno neoprensko manšeto, je naravnost odličen. Cena okoli 45 EUR.

 

Musto Performance Winter

Kombinacija neoprena na zgornji strani in zapestju ter usnja na izpostavljenih delih zagotavlja nepropustnost in vzdržljivost. Oblikovane so tako, da se z lahkoto nataknejo in snamejo, tudi ko so vlažne, zelo praktičen in premišljeno oblikovan je sistem fiksiranja na zapestju z ježkom. V praksi so se izkazale za zelo vzdržljive, a ne preveč tople, ko se nabere vlaga na konicah prstov. Cena okoli 50 EUR.

 

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT