ŠOLE JADRANJA – Kje se naučiti veščin?

0

Šola jadranja je praviloma najhitrejši in na daljšo progo tudi najcenejši način, kako pridobiti znanje, s katerim se lahko podamo na morje sami oziroma v družbi prijateljev ali družine.

Dejan Ravter foto: arhiv

Če nekoliko povprašate med ‘vikend kapitani’, se je največ jadralcev veščin priučilo od bolj ali manj izkušenih, a praviloma zelo samozavestnih jadralskih gurujev, ki svoje (ne)znanje velikodušno prenašajo na uka željne začetnike. Dokaz o splošni pomorski neizobraženosti dobite takoj, ko izplujete iz luke in vidite, s kakšnimi problemi se ubadajo posadke ter kako neverjetne nastavitve jader si omislijo, kadar se za takšen podvig sploh odločijo. No, večinoma se muke teh kapitanov pričnejo že v marinah, sploh če je nekaj več vetra in ne piha ravno iz idealne smeri za izplutje. Namen tega članka pa ni vsesplošno karanje ljubiteljskih jadralcev, temveč pregled in vzpodbuda k obisku jadralnih šol, ki jih, četudi se omejimo le na slovenske, sploh ni tako malo. Pa poglejmo, kje se boste naučili tistih veščin, ki vam bodo omogočile dobro osnovo za nadgradnjo jadralskega znanja in užitek namesto živčnosti na morju. Da ne bo slabe volje med konkurenčnimi ponudniki, smo jih razvrstili po abecednem redu.

Argonaut (www.argonaut.si)
Pri Argonautu si ob usposabljanju za voditelja čolna in upravljanju z radijsko postajo lahko pridobite tudi praktična znanja s področja pomorskih veščin. Nudijo osnovni tečaj, tečaj skiper, tečaj navigacijskega jadranja in osvežitveni tečaj za vse, ki so bolj redko na morju. Učili se boste na potovalni jadrnici elan 331, dvodnevni osnovni tečaj pa stane 140 EUR na osebo.

Go sailing (www.gosailing.si)
Tečaji, ki jih ponujajo, so namenjeni vsem, ki se želijo naučiti predvsem jadrati in to z veliko začetnico. Jadra se na jadrnici elliot 6. Poudarek je na jadralskih veščinah, opremi jadrnice in vsem, kar morate vedeti o telesni pripravi, oblačilih, ustrezni hrani in pijači … Vpišete se lahko v začetni tečaj (290 EUR) in dva nadaljevalna (po 320 EUR), vsak traja po 20 ur, pripravijo pa tudi individualno oblikovan tečaj za tiste, ki bi se želeli učiti na lastni jadrnici.

Jadralni klub Ljubljana (www.jadralni-klub.si)
Nekoliko drugačna, a zelo celovita, je ponudba JKL, ki organizira predavanja teorije v v Ljubljani in tri vikende praktičnega usposabljanja na morju. Tečajniki pridobijo zelo široko znanje, ki jim obenem omogoča tudi polaganje izpita za voditelja čolna. Cena tečaja, ki obsega 16 ur predavanj, 6 dni jadranja s spanjem in potrebno literaturo, znaša 350 EUR, študenti imajo popust.

Jadranje Ahil (www.jadranje.ahil.si)
Ponujajo osnovni, 2- do 3-dnevni tečaj mornarskih veščin na bavarii 35 match (baza: Izola), skiperske tečaje (postani skiper in intenzivni skiperski), ki trajajo 2, 3 ali 4 dni. Posebna ponudba je off shore tečaj z Miranom Tepešem na njegovi jadrnici Y40, s katero je po etapah že dvakrat objadral svet. Cene po osebi so od 90 EUR za osnovni, enodnevni tečaj, do 350 EUR za petdnevni off shore tečaj.

Just perfect (www.justperfect.si)
Sedemdnevna tečaja, na katerih pridobite naziva mornar-jadralec ali samostojni jadralec staneta 490 oziroma 550 EUR in potekata tako, da tečajniki bivajo na jadrnici. Obljubljajo celovit pristop k učenju jadranja in usposabljanje za vsa dela na jadrnici.

Kon-Tiki Sailing (www.kontiki-sailing.com)
Jadralna šola Kon-Tiki Sailing nudi znanje vsem, ki se želijo v začetnih tečajih seznaniti s pomorskimi veščinami. Cena začetnega tečaja, ki traja tri do štiri dni, je 280 EUR na osebo, v kolikor pa želite nadgraditi znanje v nadaljevalnem tečaju (tri dni), je cena 280 EUR/osebo. Za vse, ki želijo spoznati osnove regatnega jadranja, nudijo tridnevni tečaj za 280 EUR/osebo, pet dni pa traja tečaj off shore jadranja, kjer boste najverjetneje jadrali preko Jadrana in za to plačali 300 EUR na osebo. Tečaji se odvijajo v bazah Sukošan in Biograd.

Nasa (www.na-sa.eu)
Šola jadranja Nasa ima bazo v Portorožu. Ponujajo osnovne, nadaljevalne in regatne tečaje jadranja, pri njih se lahko tudi pripravite na izpit za voditelja čolna. Tečaji so zelo intenzivni in trajajo po tri dni, po osem ur dnevno, cene osnovnega tečaja pa se gibljejo med 250 in 385 EUR na osebo, odvisno od sezone in števila tečajnikov. Po naših podatkih so edini, ki zagotovijo tečajnikom kvalitetna jadralna oblačila, v kolikor je to zaradi vremena potrebno. Za marsikoga je zanimiva tudi ponudba individualnih učnih ur na kopnem ali morju, saj tak način omogoča ciljno izobraževanje na področjih, kjer je tečajnikovo znanje najslabše.

Nauto yachting (www.nauto.si)
Avtor televizijske oddaje Modro je tudi ponudnik jadralnih tečajev. Tedenski in shore ali off shore tečaj pomorskih veščin vas bo stal 400 EURna osebo, izhodišče je Biograd na Moru, lahko pa se odločite tudi za vikend paket, ki stane 200 EUR, offshore prek vikenda seveda ne pride v poštev. Poudarek je na usposabljanju za vsa morska opravila, dodana vrednost pa je nedvomno inštruktorjevo odlično poznavanje hrvaških otokov in drugih zanimivosti.

Navtična šola F. Arnuš (www.nautica-jadranje.si)
Šola z dolgoletno tradicijo, začetki segajo v leto 1987. Začetni tečaji se odvijajo v Portorožu v treh vikendih po dva dni. Termini po dogovoru, nudijo tudi 4-dnevne skiperske treninge iz baze v Biogradu na Moru, cena je 295 EUR po osebi. Vsem, ki si želijo še več jadranja, ponujajo off shore skiperski trening, pri katerem boste po startu v Biogradu na Moru obpluli Jabuko in Palagružo ter se po štirih dneh ponovno vrnili v Biograd na Moru. Cena je 320 EUR na osebo. Šola je vključena v združenje jadralnih šol ISSA, v okviru programa pa je mogoče opraviti tudi izpita za voditelja čolna in pomorske radiotelefonije.

Porta šola jadranja (www.porta.si)
V Izoli deluje jadralna šola Porta, ki razpolaga z jadrnicama jeanneau JOD35 in seascape18. Slednjo lahko najamete za samostojna dnevna jadranja ali tečaj z vključenim skiperjem, kar vas bo stalo med 110 in 240 EUR, odvisno od števila članov posadke in termina. Pet- do sedemdnevni začetni, nadaljevalni in navigacijski tečaji se odvijajo na jadrnici JOD35, baza je v izolski marini, tečajniki pa, odvisno od nivoja oziroma izbire tečaja, jadrajo v akvatoriju pred Izolo, se udeležijo regate (Barcolana, Jabuka …) ali pa odjadrajo okoli 400 NM okoli Kornatov in nazaj. Cene tečajev so odvisne od izbire terminov in dogodkov.

Spinaker (www.spinaker.si)
Pri Spinakerju nudijo dvodnevne jadralne tečaje. Začetni se izvaja na manjši jadrnici, traja dva dni po štiri ure in obsega precej snovi, od spoznavanja jadrnice, do organizacije dela in življenja na morju. V dveh dneh lahko opravite tudi tečaj za skiperja, ki se izvaja na 10-metrski jadrnici in prav tako obsega ogromno snovi. Ceni tečajev sta 130 in 140 EUR na osebo, izhodišči pa Portorož in Piran.

Šola jadranja Dekleva (www.deprom.si)
Podjetje Deprom nudi med drugimi navtičnimi storitvami (opravljanje izpitov za voditelja čolna, VHF-GMDSS, obnovitveni seminarji) tudi šolo jadranja. Vpišete se lahko v osnovni in nadaljevalni tečaj, ki trajata šest dni ter petdnevni regatni tečaj. Odločitev je odvisna od tega, kakšno znanje iščete. Prva tečaja se izvajata na potovalnih jadrnicah, za regatni pa je na voljo športna F30. Cene tečajev se, odvisno od stopnje in termina, gibljejo med 480 in 700 EUR, ker je šola včlanjena v združenje ISSA, dobijo tečajniki po opravljenem izobraževanju tudi mednarodno priznano diplomo.

Šola jadranja Val (www.val-navtika.net )
Jadralsko znanje ponujajo tudi pri reviji Val navtika. Na programu so začetni in nadaljevalni tečaji. Prvi trajajo štiri dni po štiri ure, drugi pet dni po pet ur dnevno, po ceni 200 oziroma 350 EUR na osebo. Baza je v Izoli, tečajniki pa jadrajo na jadrnici Y36. Za vse, ki si želijo večdnevnega jadranja, ponujajo tudi to, a se je potrebno predhodno pozanimati glede terminov in cen.

Vitalna (www.vitalna.com)
Ponujajo zelo širok nabor možnosti, od začetnega, nadaljevalnega in regatnega tečaja jadranja, do match race klinike in team buildinga. Večinoma se je za obseg tečajev potrebno sproti dogovoriti, cene pa so od 50 do 100 EUR na osebo, odvisno od stopnje in trajanja tečajev.

Cene
Glede na to, kar nudijo jadralne šole, so cene precej ugodne, da ne rečem nizke. Pri mnogih ponudnikih lahko tečajniki na jadrnicah tudi brezplačno prespijo, kar dodatno zniža stroške, če so doma v bolj oddaljenem kraju, vsekakor pa se je potrebno o podrobnostih v zvezi s spanjem prej pozanimati. Da pridete do osnovnega znanja, s katerim se lahko podate na morje, boste odšteli v povprečju kakšnih 600 EUR, kar je zelo malo, če upoštevamo višino kavcij, ki vam jih bodo zaradi neznanja pobrali čarteristi v slučaju nesreče ali pa boste morali plačati popravilo lastne barke. Potrebno je upoštevati še faktor večje varnosti zaradi izobraženosti skiperja in nenazadnje, če se podate na dopust, je zelo pomembna in veliko vredna tudi sproščenost na plovilu.

Pri naštevanju in opisih šol smo se osredotočili na ponudnike, ki so na trgu in dostopni vsakomur. Jadralnih veščin se sicer lahko naučijo tudi študenti, ki jim njihove organizacije ponujajo ugodne cene in pogoje, a ti veljajo le zanje, zato jih ne moremo šteti med tečaje odprtega tipa. Med ponudniki tečajev se pojavlja tudi precej posrednikov, ki le prodajajo usluge nekaterih šol.

Koliko dni potrebujete za osnove?
Snov, ki jo je potrebno v teoriji in praksi predelati ter razumeti, da bi lahko postali kolikor toliko zanesljiv in izobražen skiper, je precej obsežna. Prav neverjetno je, da nekateri tečaji trajajo le po dva dni, saj v tem času nihče brez izdatnega predznanja ne more v resnici niti približno razumeti, kako je treba pristajati, nastaviti jadra, sidrati in se povrh še spoznati na vremenske napovedi, navigacijo … V kolikor se želite nekaj naučiti, potrebujete za to tudi čas, bližnjice do znanja ni! Osnov jadranja in pomorskih veščin se zagotovo ne boste naučili v par dneh, začetni tečaj mora teči vsaj dva vikenda ali v urah aktivnega učenja vsaj 24 ur – potem boste tudi vedeli, o čem inštruktor govori in znali pridobljeno uporabiti v praksi. Del znanja bi naj vsak tečajnik prinesel s sabo, pridobljeno je bilo ob opravljanju izpita za voditelja čolna, a je vprašanje, koliko si je kdo zapomnil, če je od dneva polaganja izpita že več let. Zmotno in nevarno je misliti, da bo tečajnik, ki je nekaj dni preživel z inštruktorjem, sposoben takoj varno pluti in sprejemati odločitve na morju. Za kaj takšnega je pametno obiskati še kakšen dodatni tečaj, obenem pa je previdnost, ki jo marsikdo primerja s strahopetnostjo, a to ni, pred in med plovbo edino jamstvo, da se bo vse izteklo po načrtih in pričakovanjih.

Ponudba
Večina jadralnih šol ponuja več stopenj izobraževanja. Največkrat so to osnovni, nadaljevalni in off shore, pa tudi regatni tečaji. Kot dodatno opcijo zasledimo še team building, katerega pa težko spravimo v okvir jadralnega šolanja.

Nazivi
Večkrat dobimo v uredništvo vprašanje, kako lahko nekdo postane skiper oziroma pridobi ta naziv. Odgovor je preprost. V Sloveniji je skiper lahko vsakdo, ki opravi izpit za voditelja čolna in se kot poveljujoči vpiše v crew listo. Teoretično torej tudi nekdo, ki prvič stopi na barko in premore dovolj samozavesti, da se odloči za takšno akcijo. Nazivi in diplome, ki jih podeljujejo jadralne šole so povečini ‘kar nekaj’, saj so certificirani ponudniki znanja, ki delajo po programih mednarodnih šol, pri nas (še vedno) bolj redkost. Drugače je, če se odločite s skiperstvom ukvarjati profesionalno, a to je popolnoma druga zgodba, ki nima nič skupnega z jadralnimi šolami.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT